Zoznam alergénov, ktoré sa môžu vyskytovať v pokrmoch pripravovaných v školskej jedálni

Zoznam alergénov:

  1. obilniny obsahujúce lepok (t.j. pšenica, raž, jačmeň, ovos, špalda, kamut alebo ich hybridné odrody) a výrobky z nich,
  2. kôrovce a výrobky z nich,
  3. vajcia a výrobky z nich,
  4. ryby a výrobky z nich,
  5. jadrá podzemnice olejnej (arašidy) a výrobky z nich,
  6. sójové bôby a výrobky z nich,
  7. mlieko a výrobky z neho,
  8. orechy, t.j. mandle (Amygdalus communis L.), lieskové orechy (Corylus avellana), vlašské orechy (Juglans regia), kešu (Anacardium occidentale), pekanové orechy (Carya illinoiesis (Wangenh). K. Koch), para orechy (Bertholletia excelsa), pistácie (Pistacia vera), makadamové orechy a queenslandské orechy (Macadamia ternifolia) a výrobky z nich,
  9. zeler a výrobky z nich,
  10. horčica a výrobky z nej,
  11. sezamové semená a výrobky z nich,
  12. SO2 a siričitany o koncentrácii viac ako 10 mg/kg alebo 10 mg/l vyjadrenej ako SO2,
  13. vlčí bob (lupina) výrobky z nich,
  14. mäkkýše a výrobky z nich.

Za správnosť: Vedúca školskej jedálne, Mária Jačalová

©2013