Dužina duly je tvrdá, hustá a aromatická...

Dula je ovocný strom príbuzný jabloni a hruške. Pochádza zo Zakaukazka. Na Slovensku sa pestuje len ako kuriozita, pretože plody majú problém dozrieť. Extrémne teplé leto v tomto roku prispelo k tomu, aby dula v sade Jána Brosku dozrela a v októbri priniesla bohatú úrodu. Ide o odrodu Berzickieho.

"Asi pre 12 rokmi som zaštepil do podpníka hlohu vrúblik duly. Prvé roky sa objavili kvety, neskôr malé plody, no nedozreli a rýchlo opadali. Až po dvanástich rokoch sa teším z bohatej úrody. Úrodu odhadujem na 100 kg zrelých plodov." rozhovoril sa ovocinár Ján Broska. V čom spočíva tajomstvo takejto úrody? "V jeseni som strom prihnojoval zajačím trusom po celom obvode koruny do hĺbky asi 20 cm. A oplatilo sa. Dôležitá je aj symbióza ovocných stromov. Vhodný opeľovač pre dulu je divá ríbezľa a meruzalka zlatá. Opeľovanie sa prejaví v dulovom ovocí chuťou, arómou a farbou plodov. Sú žltšie. Vlastností podpníka hlohu zas prejdú do farby. Niektoré plody majú červené líčka," doplnil skúsený ovocinár.

Čo sme zistili na mieste? Dužina je tvrdá, hustá, aromatická. Už vieme, že plody sa využívajú na výrobu kompótov a vďaka vysokému obsahu pektínov aj na výrobu marmelády. Plody možno využiť aj na výrobu ovocného destilátu. Kolekcia duly sa objaví na výstave ovocia, zeleniny a kvetov v priestoroch základnej školy v Závažnej Porube.

Text i foto: -dm-,©2021-webm-